Tapiokový škrob

 

Maniokový škrob je přirozeně bezlepkový výrobek s neutrální chutí. Což je velká výhoda oproti ostatním škrobům, které mění chuť pokrmů. Dále má nízkou želatinizační teplotu, vysokou kypřící schopnost, stabilitu při mražení, váže molekuly tuků a je čirý (průhledný), což je důležité pro vzhled jídla.

Surovina z níž se maniokový škrob vyrábí se nazývá maniok (kasava, yuca, tapioka). Jedná se o tropickou škrobnatou plodinu původem z Amazonie. Důležité je zmínit, že maniok je po rýži a kukuřici nejdůležitějším zdrojem výživy v tropech.

Podle jógy patří maniokový škrob mezi „sattvická“ jídla, tedy nejčistší a ideální potravu. Je to velmi kvalitní výrobek pro přípravu mnoha jídel např. Brazilských bochánků. Vhodný i pro přípravu domácí kosmetiky, díky své schopnosti pohlcovat olej. Dodáváme ve funkčním znovu-uzavíratelném obalu, který je důležitý pro správné uchovávání škrobu, neboť zabraňuje vlhnutí.

Složení: 100% maniokový škrob.
Hmotnost: 400 g

«Recept» Pão de queijo (alias sýrové kuličky z tapiokové mouky)pão de queijo_nahled

Moji dlouhodobí čtenáři blogu si možná ještě pamatují, jak jsem vyráběla sýrové kuličky (recepty zde: 1. a 2.), které by se měly co nejvíce podobat těm vláčným a voňavým sýrovým bochánkům, které servírují hned na úvod v Ambiente Brasilero. Po mém prvním chuťovém seznámení s nimi jsem si totiž objednala jejich přídavek a pak doma o nich nepřetržitě snila. Až jsem se rozhodla si je sama vyrobit. A vypadá to, že jsem se konečně dopracovala k té správné verzi. Těm originálním, kvůli kterým můj hon za dokonalými sýrovými bochánky začal, mohou levou zadní konkurovat. Ba co, určitě je i předčí!

Základem těchto nadýchaných kuliček je tapioková mouka. Jedná se o velmi jemný škrobovitý prášek, který je navíc bez lepku, takže tyto kuličky mohou i lidé trpící celiakií. Jako bonus je hodně výživná a dobře stravitelná, takže pro děti zcela ideální. Jediným jejím mínusem je, že se velmi špatně u nás v českých kotlinách shání. Já ji pořizovala zde, kde najdete i její obsáhlejší charakteristiku (v obchodě jsem byla přímo osobně a musím ho moc doporučit, najdete 

tam plno dalších pokladů a jeho provozovatelé jsou strašně příjemní a odpoví vám na každý dotaz). Pokud jste už někdy ochutnali třeba Bubble Tea, tak vězte, že ty kuličky v nápoji jsou právě z této mouky.

Dalších ingrediencí je už kromě sýru poskrovnu a celková příprava je vážně jednoduchá. Nechápu, že jsem si celou dobu myslela, jak budou bůhvíjak složité. Děti je budou také milovat a jsou i pro jejich bříška velmi vhodná.

Ingredience (na cca 3 plechy kuliček):
  • 500g tapiokové mouky
  • 200g strouhaného parmezánu (nebo případně čedaru)
  • 4 vejce
  • 1 a 1/2 hrnku teplého mléka
  • 1/2 hrnku rozehřátého rostlinného oleje
  • sůl (podle uvážení, jestli jsou pro děti nebo ne, já dala jen špetku a stačilo to)
  • pepř opět podle uvážení
Postup:

1.  Nastrouhejte si na jemno sýr.

2. Rozehřejte mléko i olej (pozor aby nezačal prskat).

3. Ve větší nerezové míse smíchejte mouku s olejem a mlékem. Podle chuti osolte a opepřete.

4. Vše promíchejte a přidejte ke směsi ušlehaná vejce a nastrouhaný sýr. Hezky rukama vše prohněťte.

5. Nechte těsto nejméně 15 minut odpočívat. Mělo by zhoustnout.

6. Mezitím si předehřejte si troubu na 180°C.

7. Asi po čtvrt hodině zkontrolujte těsto. Pokud bude stále řídké, vezměte větší hrnec a dejte v něm vařit vodu. Postavte mísu na hrnec s vroucí vodou a míchejte dokud těsto nezačne pořádně houstnout. Sýr se začne lehce rozpouštět, takže bude dělat jako by hrudky, ale to nevadí, v troubě se opět rozpustí a spojí s moukou. Až bude těsto hustší, dejte mísu bokem a nechte směs vychladnout.


8. Vychladlou a zhoustlou směs (bude připomínat pudink) můžete začít tvarovat do kuliček a dávat na pečícím papírem vyložený plech.

9. Jestli se kuličky na plechu trošku roztečou, vůbec nebojte, v troubě se zase hezky vytvarují a zvednou 

10. Dejte je do trouby (ideálně horkovzdušné) péct na 10-15 minut, lehce dozlatova.

11. Kuličky je nejlepší podávat ještě trochu teplé, aby se v nich sýr hezky táhl. Ale za studena si na nich také pochutnáte. Vydří až dva, tři dny. Jen je nedávejte do lednice, jako my, to pak pěkně ztuhnou a musíte je opět rozpékat, aby nabyly svoji původní úžasnou vláčnou formu 

 

Tapiokové placky — Brazilská pochoutka

SLOVO tapioka se v Brazílii může vztahovat na několik různých potravin, které se získávají z manioku. Jednou z nich je tenký chléb. Spíše než našemu chlebu se však podobá placce. Dělá se z jemné škrobové moučky, které se říká polvilho doce nebogoma a která se získává z dužnatých hlíz manioku.

Hlízy se nastrouhají a vymačkají, čímž se z nich uvolní mléčně bílá tekutina. Ta se nechá odstát. Tekutina se pak vylije a škrobovitá hmota usazená na dně se usuší na slunci.

Tapioka patřila k základním potravinám Indiánů. Později portugalští osadníci zjistili, že je to dobrá náhražka chleba. Ale teprve před několika lety si tapioky všimli vynalézaví brazilští kuchaři, kteří se rozhodli udělat z ní hit jídelního lístku.

Aby tapioka zachutnala i labužníkům, kuchaři začali vymýšlet nové verze placek a k tradičnímu receptu přidávat něco ze svého umění. Dnes tapiokové placky slaví úspěch a přispívají ke kouzlu brazilské kuchyně. Řada vyhlášených restaurací vděčí za svůj věhlas právě jim.

Chtěli byste tapiokové placky také vyzkoušet? Jsou potěšením pro oči, obohatí váš jídelníček a jistě zachutnají i vašim hostům.

[Rámeček a obrázek na straně 24]

Příprava tapiokových placek

Suroviny na osm placek:

350 gramů polvilho doce, 350 ml vody a špetka soli

Postup: Do středně velké misky dejte polvilho doce, osolte, nalejte tam trochu vody a pak vše rukou promíchejte. Postupně přidávejte vodu a těsto promačkávejte, až z něj půjde udělat koule, která se vám nebude lepit na ruce. Pak ji protlačte přes sítko. Nyní je těsto hotové a můžete začít s pečením.

Na mírném ohni rozehřejte pánev s nepřilnavým povrchem, která má průměr asi 20 centimetrů. Dejte na ni jednu osminu těsta a obrácenou stranou lžíce těsto rovnoměrně rozestřete. Pečte dvě až čtyři minuty nebo tak dlouho, dokud se nevytvoří placka, jejíž okraje se začínají zvedat. Plastovou obracečkou placku otočte a pečte z druhé strany asi minutu. Stejně postupujte se zbytkem těsta. Hotové placky dávejte na sebe.

Tapiokové placky můžete vylepšit různými náplněmi. Ke snídani mohou přijít vhod placky ještě za horka potřené máslem a posypané dvěma lžícemi čerstvě nastrouhaného kokosu. Nebo je můžete rovnoměrně polít slazeným kondenzovaným mlékem, přidat strouhaný kokos, přeložit napůl a servírovat.